odlehčený strouhaný koláč
24. 6. 2015
Koláč, který mi připomíná dětství. Naprosto skvělý a jednoduchý koláč. Tak ho zkuste v téhle zdravější verzi, která má i velmi příznivé hodnoty do redukce (nutriční hodnoty jsou uvedené dole). Uvidíte, že vám bude chutnat. :)
Na menší pekáček (25x25cm) budete potřebovat:
- 80 g změklého másla
- 70 g cukru
- 1 žloutek
- 4 lžíce mléka
- 200 g mouky (míchám hladkou a celozrnnou ječnou)
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 3 lžíce holandského kakaa
- 250 g tvarohu
- 1 lžíce cukru
- 1 bílek
Moukou smíchejte s cukrem, práškem do pečiva a kakaem.
Přidejte změklé máslo, žloutek a mléko.
Rukama vypracujte kompaktní těsto a dejte na chvilku do ledničky.
Zatím si připravte náplň - smíchejte bílek, tvaroh a cukr
Dejte předehřát troubu na 175°C, menší plech si vystelte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na 1/3 a 2/3. Větší kus dejte na dno plechu a rukama vymačkejte po celém dnu.
První vrstvu těsta potřete tvarohem a posypte nadroleným zbytkem těsta.
Vše dejte péct na 35 minut.
Rukama vypracujte kompaktní těsto a dejte na chvilku do ledničky.
Zatím si připravte náplň - smíchejte bílek, tvaroh a cukr
Dejte předehřát troubu na 175°C, menší plech si vystelte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na 1/3 a 2/3. Větší kus dejte na dno plechu a rukama vymačkejte po celém dnu.
První vrstvu těsta potřete tvarohem a posypte nadroleným zbytkem těsta.
Vše dejte péct na 35 minut.
18 komentářů
Jé, je mi úplně jedno jestli jsem dítě nebo ne, to si musím upéct! :)
OdpovědětVymazatYoung, wild and free
To úplně chápu. :D
VymazatTenhle miluju 😍. Je možnost vyměnit jecnou mouku za spaldovou? 😊
OdpovědětVymazatJá taky, Jasně, vyměnit můžeš kdykoliv a cokoliv. 😊
VymazatAndrejko, toto je taky můj oblíbený koláč, pamatuji si ho z dětství ;) Chtěla jsem se zeptat, zda můžu nahradit čekankový sirup a v jakém množství - za med nebo datlový sirup. Děkuji ;)
OdpovědětVymazatCo se do konzistence testa tyce, tak ano. :) Klidne medem nebo jakymkoliv sirupem ve stejnem mnozstvi. :) Pokud ti jde o nutricni slozeni, tak to spise ne - je totiz ze 70 % tvoren vlakninou a pouze z 5 % cukrem. :)
OdpovědětVymazatHustyyyy mega dobry ... nemam slov ...
OdpovědětVymazatAhoj Andrejko! Kolac jsem nemela tak hezky nabehly jako ty, byl hrozne splaskly. Misto cekankoveho sirupu jsem tedy pouzila klasicky cukr, protoze zrovna doma nebylo nic jineho. Muze to byt tim? Nebo zalezi i treba na typu trouby? Dekuju za odpoved
OdpovědětVymazatMůže to být druhem mouky. Nezapomněla jsi na kypřící prášek do pečiva? :)
VymazatVýborný koláč, dnes jsme ho s dcerou pekly. Mňamina 😘
OdpovědětVymazatAhoj Andrejko, chtěla jsem se zeptat jestli můžu vyměnit čekanoví sirup obyčejným siruper (je mi 12 let a ráda bych si to zkusila😊 myslím že to bude moc moc moc dobré! ❤️Předem děkuji za odpoved.
OdpovědětVymazatAhoj, nevím, co myslíš "obyčejný sirup", ale z technologického hlediska ho můžeš nahradit třeba medem. :) Ať se povede a chutná!
VymazatAhoj Andrejko, chtěla jsem se zeptat jestli můžu vyměnit čekanoví sirup obyčejným siruper ( je mi 12 let a ráda bych si to zkusila😊 myslím že to je moc moc moc dobré!)❤️
OdpovědětVymazatDobrý den mám otázku jestli mohu vyměnit řepkový olej za klasický, sirup (jestli se může vynechat) a místo ječné mouky dát jinou mouku (klasickou) Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
OdpovědětVymazatAhoj, řepkový olej můžeš nahradit - asi myslíš slunečnicovým. :) Sirup nahradit můžeš třeba medem nebo cukrem a mouku také můžeš použít jakoukoliv. :)
Vymazatten jsem vždycky kradla kamarádovy a hrozně jsem si ho chtěla někdy upíct
OdpovědětVymazatAndrejko je možno vyměnit olej za olivový a dát med?
OdpovědětVymazatAno, určitě je možné vyměnit oleji i sirup za med, ale zrovna olivový olej bych nevolila - panenský olivový se přepaluje a i pokud by nebyl panenský, tak bude hodně cítit jeho chuť, která mi do takového receptu nesedí. :)
OdpovědětVymazatI s medem bych pekla na nižší teplotu, kvůli přepalování. :)