zdravá bublanina
26. 9. 2016
Miluju švestky, a protože je sbírám všude, kde je vidím potřebovala jsem s nimi něco vytvořit. Jak už je mým zvykem, smíchala co jsem zrovna našla doma a vznikla z toho tahle dobrota.
recept na bublaninu bez drobenky:
- 1,5 hrnku špaldové celozrnné mouky (jemně mleté)
- 1/3 sáčku prášku do pečiva
- 6 lžic čekankového sirupu nebo cukru
- 2 lžičky řepkového oleje
- 2 celá vejce + 3 bílky
- troška mléka na zředění (1-2 lžíce podle potřeby)
- švestky nebo jiné ovoce
Troubu si předehřejte na 180 °C.
Vejce šlehejte společně s cukrem/čekankovým sirupem a olejem. Postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a přilijte trošičku mléka na zředění.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Navrch dejte rozpůlené švestky a pečte 25 minut.
pokud chcete bublaninu s drobenkou a pekany:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce čekankového sirupu/cukru
- 3-4 lžíce strouhaného kokosu
- hrst pekanových ořechů
Z oleje, cukru/sirupu a strouhaného kokosu vytvořte "drobenku".
Po 15-20 minutách posypte koláč ořechy a vzniklou drobenkou. Pečte dalších 10 minut do ze zlátnutí.
2 komentáře
Já na to pečení nejsem, ale vypadá to skvěle, kousek bych si dala hned k snídani :) Švestky mám taky moc ráda, ale povidla jím jenom domácí. Děláme opravdu jen čisté švestky, žádné doslazování ani nic podobného :) V těch kupovaných mi něco hrozně vadí a plus ta představa, že by tam semleli i červíka... :D
OdpovědětVymazatMňam, tak to bych si hned dala. :) Vypadá to skvěle. Určitě to i skvěle (sladce) chutnalo! :)
OdpovědětVymazat