PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
10. 11. 2016
Podzim, padající barevné listí, teplý čaj, chlupaté ponožky, dobrá knížka nebo film a k tomu tenhle výborný a zdravý koláč. To je pravá idylka. Bohužel na takové chvilky nemám, asi jako většina lidí, moc času, ale dát si k snídani nebo jako odpolední svačinku tenhle koláč, to hned vynahradí.
150g špaldové celozrnné mouky
1 lžička skořice nebo perníkového koření
1 lžička prášku do pečiva
200g nahrubo strouhaných jablek
35g řepkový olej
2 lžíce mléka
2 lžíce mléka
250g tvarohu
1 lžíce citrónu
1 odměrka proteinu nebo 1/2 lžíce medu
hrst vlašských ořechů
Mouku smícháme se skořicí, práškem do pečiva a začneme přidávat jablka, mléko a olej, vše rozmícháme a dáme do vymazané formy péct na 180°C asi 40 minut.
Po dopečení vyndáme a necháme vychladnout.
Tvaroh, citron a protein (med) smícháme a pomažeme tím vychladlý koláč, který ještě posypeme vlašáky. Tak a už jen uvařit kafe nebo čaj a vychutnávat! :)
Pokud budete recept zkoušet nezapomínejte tagovat #dobrotyodA
A nezapomeňte mě sledovat na facebooku a instagramu, ať vám nic neunikne.
A. ♥
Po dopečení vyndáme a necháme vychladnout.
Tvaroh, citron a protein (med) smícháme a pomažeme tím vychladlý koláč, který ještě posypeme vlašáky. Tak a už jen uvařit kafe nebo čaj a vychutnávat! :)
Pokud budete recept zkoušet nezapomínejte tagovat #dobrotyodA
A nezapomeňte mě sledovat na facebooku a instagramu, ať vám nic neunikne.
A. ♥
13 komentářů
Mňamka! ♥
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Vážně je! ♥
VymazatTo vypadá dobře a jednoduše :) A krom špaldy mám i všechno doma :D
OdpovědětVymazatUrčitě můžeš použít jakoukoliv jinou. :)
Vymazatmňamíííí <3
OdpovědětVymazatSomethingbykate
♥
VymazatMňam, vyzerá úžasne! ukladám do receptov :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej, je opravdu skvělý! :)
VymazatRad bych vedel, zda se da Hera povazovat za zdravy tuk. Diky.
OdpovědětVymazatZatím jsem neobjevila lepší tuk na pečení. Poměr nasycených a nenasycených MK je zhruba 1:1, přesné MK, které obsahuje, bohužel nevím. Obsah soli je nízký. Určitě je lepším tukem na pečení než kokosový olej, který se teď doporučuje horem dolem - asi každý kdo se někdy podíval na jeho složení, musí mu být jasné, že je to hloupost. Takže já Heru považuji za "zdravý" tuk, navíc ho v koláči není obsaženo mnoho. :)
VymazatDiky za odpoved. Spise mi slo o ty nebezpecne nenasycene kyseliny s trans konfiguraci, ktere pri vyrobe margarinu vznukaji. Pred chvilkou jsem ale nasel info, ze HERA jich obsahuje 0.3 %, oproti dřívějším 30 %.
VymazatOdkaz: http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/transtmastne-kyseliny/.
To se omlouvam, nenapadlo me, ze se ptate zrovna na ne. Vim, ze obsah trans-NMK je v tomto tuku zanedbatelny, uz me ovsem nenapadlo to zminit.
VymazatMňamka
OdpovědětVymazat