Tuky
18. 10. 2017
V jednom z minulých článků, sacharidy, jsem psala o tom, že většina lidí nečte složení potravin z toho důvodu, že mu nerozumí. Proto jsem se rozhodla velmi jednoduše vysvětlit co jsou základní složky stravy - tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Dnes tedy o tucích. V minulosti jsem už spala článek o tom, jaké oleje používat a na co, a kterým se naopak vyhnout a nevyhazovat za ně peníze, ten najdete zde.
Na začátek bych ještě ráda upozornila, že každý jsme individuální a proto každému vyhovuje něco jiného. Informace, které se dočtete v článku, jsou obecné a vyhovují převážné většině zdravé populace, samozřejmě zrovna vy můžete být výjimkou.
Na začátek bych ještě ráda upozornila, že každý jsme individuální a proto každému vyhovuje něco jiného. Informace, které se dočtete v článku, jsou obecné a vyhovují převážné většině zdravé populace, samozřejmě zrovna vy můžete být výjimkou.
Lipidy podle složení mastných kyselin (MK) dělíme na nasycené (všechny vazby jsou nasycené) a nenasycené. Ty ještě dělíme na mononenasycené (mají 1 vazbu nenasycenou, př. kys.olejová) a polynenasycené (mají 2 a více nenasycených vazeb). Polynenasycené mastné kyseliny označujeme jako esenciální, protože si je naše tělo neumí vytvořit, podle umístění nenasycené vazby je dělíme na omega-3 a omega-6.
Tuky mají větší energetickou hodnotu než sacharidy a bílkoviny, a to více než 2x. Pro náš organismus jsou velmi důležité. Jídlu dodávají příjemnou a specifickou chuť, mají velkou sytivou hodnotu jsou nositeli vitaminů rozpustných v tucích (A D E K). Jsou zdrojem esenciálních polynenasycené MK, ty ovlivňují srážení krve, průběh zánětlivých procesů, proliferaci buněk, funkci šedé kůry mozkové, pohlavních žláz a další.
V běžném českém jídelníčku jsou tuky velmi hojně zastoupeny, dokonce často převyšují i sacharidy, přičemž tuky by v našem jídelníčku měly být od 20 do 30%. Je to především z toho důvodu, že tuky přijímáme ve formě viditelné, ale také skryté (v mase a výrobků z nich, mléčných produktech aj.). Nenasycené MK omega 6 najdeme v rostlinných olejích (olivový, řepkový), také v ořeších nebo třeba avokádu. Omega 3 především v mořských rybách. Omega 3 nám pomáhají snižovat výskyt aterosklerózy a ICHS (onemocnění cév a srdce, př. infarkty). Jejich poměr v naší stravě by měl být 1:3 (omega 3:omega 6). Většina české populace má dostatečný příjem omega 6, ale malý příjem omega 3!
Nasycené mastné kyselina bychom v našem jídelníčku měli sledovat a snažit se je omezit. Najdeme je především v mase a masných výrobcích, kokosovém oleji. Samozřejmě ne všechny nasycené MK jsou špatné, některé jsou pro nás z hlediska kardiovaskulárních onemocnění neutrální.
Nadměrný příjem tuků tedy způsobuje velmi vysoký příjem energie, které tělo nedokáže zpracovat a proto jej ukládá do tukových zásob, dále způsobuje mnoho různých onemocnění jak v ohledu na srdce a cévy, tak i jiné orgány, například kolorektální karcinom. S nadměrným příjmem tuků je spojena i hormonální nerovnováha.
Tuky však přijímat musíme a není dobré se jim zbytečně vyhýbat. Jak už jsme psala výše jsou pro nás důležité kvůli vitamínům rozpustných v tucích, účastní se na důležitých pochodem v organismu a samozřejmě i pro jejich senzorické vlastnosti. Takže kvalitní tuky ve svém jídelníčku určitě neopomíjejte - ryby, ořechy, rostlinné oleje. Ale samozřejmě i potraviny, ve kterých jsou tuky nasycené nevynechávejte, najdeme tam mnoho dalších výživných látek, spíše se je snažte mít pod kontrolou a třeba mléčné výrobky střídejte polotučné a plnotučné.
Takže, když sníte tuk automaticky neukládáte tuk a nepřibíráte. Jde o celkové složení jídelníčku a samozřejmě i tuků. Na obalech potravin se podívejte na celkové množství tuků, ale i na podíl nasycených MK. Pokud je nasycených kyselin více jak 50% asi to nebude nic dobrého - opět je to individuální, ale!
Celkově si dávejte pozor na potraviny co se tváří jako čokoláda (takové ty figurky čertů a andělů), na polevy na müsli tyčinkách, dortech, trvanlivém pečivu, zákusky a zmrzliny. Pozor si dejte i na nízkotučné produkty, pokud si koupíte nízkotučný jogurt, který je ale doslazovaný nebo zahuštěný škrobem, tak je to bohužel dost kontraproduktivní.
Celkově si dávejte pozor na potraviny co se tváří jako čokoláda (takové ty figurky čertů a andělů), na polevy na müsli tyčinkách, dortech, trvanlivém pečivu, zákusky a zmrzliny. Pozor si dejte i na nízkotučné produkty, pokud si koupíte nízkotučný jogurt, který je ale doslazovaný nebo zahuštěný škrobem, tak je to bohužel dost kontraproduktivní.
2 komentáře
Super a hlavně pravdivý článek! Měly by si přečíst všechny věčné dietářky, které vynechávají tuk, aby zhubly...
OdpovědětVymazathttps://wantbefitm.blogspot.cz
Děkuji. :) Doufám, že někomu článek pomůže, aby získal zdravější náhled na věc.
Vymazat