linecké cukroví s ořechovou moukou
13. 12. 2017
Jsem zastánce zdravého stravování a životního stylu. Ale rozhodně nedělím potraviny na zdravé a nezdravé. Nezdravé je spíše rozdělování potravin na zdravé a nezdravé.
Takže takové ty recepty na "cukroví bez cukru" (takže oví, nebo co?) mi lezou krkem. Pokud vám to nevadí, klidně do něj dejte celozrnnou mouku, uberte na množství cukru a tuku, ale bát se ho nemusíte.
Takže takové ty recepty na "cukroví bez cukru" (takže oví, nebo co?) mi lezou krkem. Pokud vám to nevadí, klidně do něj dejte celozrnnou mouku, uberte na množství cukru a tuku, ale bát se ho nemusíte.
I kdybyste snědli celý tác cukroví, ono se taky nemusí vůbec nic stát, pokud to neděláte každý den po celý rok. Z jednoho dne nepřiberete ani kvůli tomu neonemocníte. Fakt, čestný nutriční. :)
Tak dost řečí a tady je recept na moji variantu lineckého cukroví, věřte mi, že je neskutečně dobré!
Na 2 plechy:
200 g vlašských ořechů
200 g (celozrnné) mouky
80 g medu (čekankového sirupu)
60 g změklého másla
60 g změklého másla
60 g řepkového oleje
Ořechy umelte na jemnou mouku a v míse smíchejte s moukou.
K této směsi přidejte rozehřáté máslo, olej a med. Pokud by těsto bylo stále příliš suché, přidejte trochu másla. Těsto zpracujte rukama do kompaktní hmoty, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, alespoň 1 hodinu.
K této směsi přidejte rozehřáté máslo, olej a med. Pokud by těsto bylo stále příliš suché, přidejte trochu másla. Těsto zpracujte rukama do kompaktní hmoty, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici, alespoň 1 hodinu.
Těsto vyválejte, osvědčilo se mi válet mezi 2 potravinářskými fóliemi, těsto se tak nelepí a netrhá.
Předehřejte si troubu na 170 °C. Vykrajujte požadované tvary a pečte 7-9 minut.
Vychladlé linecké slepujte džemem a můžete ho i polít čokoládou nebo je v ní jen namočit a posypat pistáciemi.
Předehřejte si troubu na 170 °C. Vykrajujte požadované tvary a pečte 7-9 minut.
Vychladlé linecké slepujte džemem a můžete ho i polít čokoládou nebo je v ní jen namočit a posypat pistáciemi.
3 komentáře
Prosím o radu, těsto mám hotové, ale přijde mi hrozně mastné. Je to tak v pořádku? Nebo mám radši přidat mouku? Vše jsem dělala dle receptu... díky Iveta.
OdpovědětVymazatAno, mělo by být trochu mastnější. :) Ale hodně záleží na ořeších, některé pouští více oleje. Já bych mouku nepřidávala, pokud těsto půjde mezi foliemi vyválet po odležení v lednici. :)
VymazatMám doma pytel jemně mletých kešu, tak jsem se recept rozhodla vyzkoušet a výborné. Jen jsem vykrajovala moc tenké těsto, tak mi z toho vyšly spíše sušenky. Ale jdu dělat další várku a tentokrát dám do formy na rohlíčky. A děkuji za tip válet těsto mezi fóliemi 😉
OdpovědětVymazat