Moje oblíbené cukroví. Není příliš sladké, ale i tak jsou výborné. Jestli na Vánoce nestíháte nebo se vám prostě jen nechce s něčím složitým a zdlouhavým patlat, tak tohle je správná volba. Navíc jsou z mrkve a celozrnné mouky. Alespoň tak přidáme na zelenině, na kterou se o Vánocích často zapomíná.
A nezapomínejte: zdravé cukroví je to, kterého není velké množství. Takže si klidně dejte pravý poctivý vosí hnízda nebo linecký, ale s mírou. Můžete mrknout tady do článku na pár tipů na Vánoce bez výčitek. :)


na cca 10 mrkvánků:
80 g jemně nastrouhané mrkve
80 g celozrnné špaldové mouky
40 g změklého másla
+ měkký tvaroh a marmeláda (nebo povidla)

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mrkev si nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme k ní mouku a změklé máslo. Rukama vypracujeme těsto.
Vál trochu pomoučíme a vyválíme tenkou placku.
Začneme vykrajovat kolečka, do kterých dáme buď jen marmeládu nebo tvaroh - já mám nejraději obojí. Kolečko přehneme a vidličkou zamačkáme okraje, aby při pečení nevytekla náplň.
Pečeme zhruba 12 minut.

Pokud je budete zkoušet, dejte mi vědět, jak vám chutnalo. #dobrotyodA
Krásné svátky.
A. ♥

12 komentářů

  1. Jsou úžasné 🤓Pro velký úspěch jdu dělat znovu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to mám velkou radost. ♥︎
      Andy

      Vymazat
  2. vyzerajú výborne! myslíš, že by tento recept fungoval aj s ražnou múkou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct jaká bude soudržnost, ale za pokus nic nedáš. :)
      Andy

      Vymazat
  3. Jsou super. Dělala jsem dvojitou dávku a ještě musím udělat další :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto úžasný recept. Jsou vynikající!díky a zase něco takoveho:-)

    OdpovědětVymazat
  5. I když jsem hodně mladá a hlavně nezkušená, tak se mi myslím povedli. Recept je svělí

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem je konečně také vyzkoušela. Zadělala jsem z trojité dávky. Všem moc chutnaly. Zbylo už jen pár statečných. Prý je mohu dělat častěji. Děkuji za supr recept.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem včera vyzkoušela. A vynikající. Asi budou i na Vánoce. Děkuju za tip.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem je také vyzkoušela a jsou naprosto skvělé. Vyslyšela jsem přání taťky a naplnila je podušenými jablky se skořicí a troškou vanilkového cukru, jablka byla dost kyselá. Sklidily velký úspěch. Děkuji za super recept.

    OdpovědětVymazat
  9. Jaký průměr vykrajovátka je ideální, prosím?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová