celozrnné mrkvánky
26. 3. 2019
Moje oblíbené cukroví. Není příliš sladké, ale i tak jsou výborné. Jestli na Vánoce nestíháte nebo se vám prostě jen nechce s něčím složitým a zdlouhavým patlat, tak tohle je správná volba. Navíc jsou z mrkve a celozrnné mouky. Alespoň tak přidáme na zelenině, na kterou se o Vánocích často zapomíná.
A nezapomínejte: zdravé cukroví je to, kterého není velké množství. Takže si klidně dejte pravý poctivý vosí hnízda nebo linecký, ale s mírou. Můžete mrknout tady do článku na pár tipů na Vánoce bez výčitek. :)
na cca 10 mrkvánků:
80 g jemně nastrouhané mrkve
80 g celozrnné špaldové mouky
40 g změklého másla
+ měkký tvaroh a marmeláda (nebo povidla)
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mrkev si nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme k ní mouku a změklé máslo. Rukama vypracujeme těsto.
Vál trochu pomoučíme a vyválíme tenkou placku.
Začneme vykrajovat kolečka, do kterých dáme buď jen marmeládu nebo tvaroh - já mám nejraději obojí. Kolečko přehneme a vidličkou zamačkáme okraje, aby při pečení nevytekla náplň.
Pečeme zhruba 12 minut.
Pokud je budete zkoušet, dejte mi vědět, jak vám chutnalo. #dobrotyodA
Krásné svátky.
A. ♥
A nezapomínejte: zdravé cukroví je to, kterého není velké množství. Takže si klidně dejte pravý poctivý vosí hnízda nebo linecký, ale s mírou. Můžete mrknout tady do článku na pár tipů na Vánoce bez výčitek. :)
na cca 10 mrkvánků:
80 g jemně nastrouhané mrkve
80 g celozrnné špaldové mouky
40 g změklého másla
+ měkký tvaroh a marmeláda (nebo povidla)
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Mrkev si nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme k ní mouku a změklé máslo. Rukama vypracujeme těsto.
Vál trochu pomoučíme a vyválíme tenkou placku.
Začneme vykrajovat kolečka, do kterých dáme buď jen marmeládu nebo tvaroh - já mám nejraději obojí. Kolečko přehneme a vidličkou zamačkáme okraje, aby při pečení nevytekla náplň.
Pečeme zhruba 12 minut.
Pokud je budete zkoušet, dejte mi vědět, jak vám chutnalo. #dobrotyodA
Krásné svátky.
A. ♥
12 komentářů
Jsou úžasné 🤓Pro velký úspěch jdu dělat znovu.
OdpovědětVymazatJéé, to mám velkou radost. ♥︎
VymazatAndy
vyzerajú výborne! myslíš, že by tento recept fungoval aj s ražnou múkou?
OdpovědětVymazatTěžko říct jaká bude soudržnost, ale za pokus nic nedáš. :)
VymazatAndy
Jsou super. Dělala jsem dvojitou dávku a ještě musím udělat další :-)
OdpovědětVymazatTo mám velkou radost. ☺️
VymazatNaprosto úžasný recept. Jsou vynikající!díky a zase něco takoveho:-)
OdpovědětVymazatI když jsem hodně mladá a hlavně nezkušená, tak se mi myslím povedli. Recept je svělí
OdpovědětVymazatTak jsem je konečně také vyzkoušela. Zadělala jsem z trojité dávky. Všem moc chutnaly. Zbylo už jen pár statečných. Prý je mohu dělat častěji. Děkuji za supr recept.
OdpovědětVymazatTak jsem včera vyzkoušela. A vynikající. Asi budou i na Vánoce. Děkuju za tip.
OdpovědětVymazatTak jsem je také vyzkoušela a jsou naprosto skvělé. Vyslyšela jsem přání taťky a naplnila je podušenými jablky se skořicí a troškou vanilkového cukru, jablka byla dost kyselá. Sklidily velký úspěch. Děkuji za super recept.
OdpovědětVymazatJaký průměr vykrajovátka je ideální, prosím?
OdpovědětVymazat