V létě kvůli horku má mnoho lidí sníženou chuť k jídlu. Je to pochopitelné. Komu by se chtělo jíst ještě něco teplého?

Kde jsou největší úskalí?
Proč to vadí? A jak to vyřešit?

Tak se pojďme podívat na pár tipů na jídla, která si můžete dát i v létě hezky studená. Nezatíží vás, ale zároveň hezky doplníte všechny potřebné živiny.

Největší úskalí v jídelníčcích v horkých teplotách

  • vynechávání komplexních sacharidů
  • nedostatek bílkovin
  • nadbytek ovoce
  • vysoká konzumace sladkých a alkoholických nápojů
  • vynechávání jídel během dne

Proč to vadí?

Celý den hladovíte a na nic není chuť, maximálně tak na šťavnaté ovoce, zmrzlinu, nebo sladké pivo? 
A co večer? Nemáte najednou potřebu to vše dohnat a přejíst se?


Vynechávání jídel přes den, nebo jejich nevhodná skladba vede velmi často k večernímu přejídání. Proto se snažte o vyváženou skladbu jídelníčku. 

Z velkého množství ovoce a stejně tak sladkých nápojů přijímáte zbytečně mnoho cukru, ale naopak tu chybí dostatek komplexních sacharidů, které by vás více zasytily. Stejně tak často chybí bílkoviny

A věřte, že jediným negativem není přibírání na hmotnosti. Stejně tak budete pociťovat výkyvy energie, osvojování si nevhodných ná


vyků
a negativní vliv na celkové zdraví obecně. 

Právě proto pro vás mám 10 receptů/tipů, které by vám s jídelníčkem v létě mely pomoci. :)


1. TĚSTOVINOVÝ SALÁT

čas přípravy: 12 minut
budete potřebovat:
  • celozrnné těstoviny
  • čerstvá zelenina (polníček, rajčata, okurka)
  • řecký jogurt
  • pepř, bylinky, sůl, citronová šťáva
Začneme hned tím opravdu jednoduchým. 
Stačí uvařit těstoviny v osolené vodě.
Zatím si v míse smíchejte nakrájenou zeleninu. Přidejte uvařené těstoviny, řecký jogurt (na 1 porci určitě jeden kelímek, případně můžete přidat třeba i vejce natvrdo, tuňáka...), koření a stačí vše smíchat. 


2. SVĚŽÍ TABBOULEH

čas přípravy: 15 minut
budete potřebovat:
  • bulgur
  • rajčata
  • šťáva z 1 citrónu
  • okurka
  • olivy
  • sušená rajčata
  • máta
  • bazalka
  • olivový olej
  • balkánsky sýr
  • sůl, pepř
Podrobný recept i s gramážemi najdete zde. :)

3. SALÁT S MELOUNEM

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • meloun (vodní, žlutý...)
  • kozí sýr (můžete nahradit třeba fetou, mozzarellou, balkánem)
  • máta
  • šťáva z limety
  • celozrnná bagetka, žitný chlebík
Meloun nakrájejte na menší kousky, stejně tak i sýr.
Zasypte nahrubo nasekanou mátou a zakápněte šťávou z limety.
Podávejte s opečenou bagetkou/chlebíkem (klidně ještě pomažte třeba žervé).

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • 2 plátky žitného chleba
  • žervé light
  • sýr (klidně plátkový eidam, gouda, mozzarella, nebo třeba vejce)
  • salátová okurka
  • salát
  • avokádo (není nutné)
Oba plátky namažte žervé, dejte plátky sýra, okurky, avokáda, můžete přidat koření a je to. 


5.  KUSKUSOVÝ SALÁT S MOZZARELLOU
 

čas přípravy: 10 minut
budete potřebovat:
  • (celozrnný) kuskus
  • zeleninu
  • mozzarellu (klidně light)
  • lžíce olivového oleje 
  • pepř, sůl, další oblíbené koření
Kuskus stačí zalít horkou vodou v poměru (1:2) a zamíchat s olejem a kořením. 
Přidejte zbytek pokrájené zeleniny. Já mám ráda polníček, okurku a rajčata.
Nakonec natrhejte mozzarellu a máte hotovo.

6. LEHKÁ CELOZRNNÁ TORTILLA

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • celozrnnou tortillu (seženete např. v Lidlu)
  • tofu (můžete nahradit třeba tuňákem)
  • sýr (výborný je cheddar, nebo gouda)
  • zeleninu (salát rajčata)
  • pepř, sůl
  • hummus (nebo jinou pomazánku)
Stačí vše jednoduše do tortilly naskládat a složit. 
Můžete jíst rovnou studené, nebo ještě nechat chvilku opéct na pánvi/v zapékači. 
A jak na skládání se dozvíte tady:



7. TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • tuňáka ve vlastní šťávě
  • žervé light
  • pepř, sůl
  • bylinky
  • žitný chléb
  • zelenina
Další rychlovka, ale nějak nám k létu (a hlavně k moři) patří. 
Stačí všechno smíchat dohromady a pak už podávat s pečivem a zeleninou.

8. GNOCCHI S RAJČATOVOU OMÁČKOU A MOZZARELLOU

čas přípravy: 10 minut
budete potřebovat:
  • balík italských gnocchi
  • plechovka sekaných a loupaných rajčat
  • 2 lžíce pesta
  • mozzarella
  • pepř, bazalka
Do vyšší pánve vsypte gnocchi, zalijte rajčaty, přidejte koření, pesto a nechte 3-5 minut "povařit". 
Na talíři přidejte ještě natrhanou mozzarellu a čerstvou bazalku.
A jak ta příprava vypadá uvidíte tady

9. ZMRZLINA

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • zmražené ovoce (banán je klasika, ale zkuste mango, nebo vaničku malin)
  • půl vaničky tvarohu
Vše jednoduše rozmixujte a hotovo.
Pokud budete dělat z manga, zkuste přidat i lžíci kokosového mléka.


10. OVESNÁ KAŠE PŘES NOC

čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
  • ovesné vločky
  • kefír
  • ovoce
  • ořechové máslo/ořechy/semínka
Ovesné vločky zalijte 2,5x větším množstvím kefíru a nechte ideálně přes noc nabobtnat na kuchyňské lince v chladu a temnu.
Podávejte s čerstvým ovocem a ořechovými másly.

A co si rádi dáváte vy? :)
A. 

1 komentář

  1. Podobně se stravuji i já, i když více ovoce a piva O:) Ale snažím se to nějak držet, není to tak slavný, jak to bylo, ale dá se to. :) Jinak skvělé tipy.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová