Jak na zdravý jídelníček v létě | 10 tipů na lehká a vyvážená letní jídla
21. 6. 2021V létě kvůli horku má mnoho lidí sníženou chuť k jídlu. Je to pochopitelné. Komu by se chtělo jíst ještě něco teplého?
Kde jsou největší úskalí?
Kde jsou největší úskalí?
Proč to vadí? A jak to vyřešit?
Tak se pojďme podívat na pár tipů na jídla, která si můžete dát i v létě hezky studená. Nezatíží vás, ale zároveň hezky doplníte všechny potřebné živiny.
5. KUSKUSOVÝ SALÁT S MOZZARELLOU
Největší úskalí v jídelníčcích v horkých teplotách
- vynechávání komplexních sacharidů
- nedostatek bílkovin
- nadbytek ovoce
- vysoká konzumace sladkých a alkoholických nápojů
- vynechávání jídel během dne
Proč to vadí?
Celý den hladovíte a na nic není chuť, maximálně tak na šťavnaté ovoce, zmrzlinu, nebo sladké pivo?
A co večer? Nemáte najednou potřebu to vše dohnat a přejíst se?
Vynechávání jídel přes den, nebo jejich nevhodná skladba vede velmi často k večernímu přejídání. Proto se snažte o vyváženou skladbu jídelníčku.
Z velkého množství ovoce a stejně tak sladkých nápojů přijímáte zbytečně mnoho cukru, ale naopak tu chybí dostatek komplexních sacharidů, které by vás více zasytily. Stejně tak často chybí bílkoviny.
A věřte, že jediným negativem není přibírání na hmotnosti. Stejně tak budete pociťovat výkyvy energie, osvojování si nevhodných ná
vyků a negativní vliv na celkové zdraví obecně.
vyků a negativní vliv na celkové zdraví obecně.
Právě proto pro vás mám 10 receptů/tipů, které by vám s jídelníčkem v létě mely pomoci. :)
1. TĚSTOVINOVÝ SALÁT
čas přípravy: 12 minut
budete potřebovat:
- celozrnné těstoviny
- čerstvá zelenina (polníček, rajčata, okurka)
- řecký jogurt
- pepř, bylinky, sůl, citronová šťáva
Začneme hned tím opravdu jednoduchým.
Stačí uvařit těstoviny v osolené vodě.
Zatím si v míse smíchejte nakrájenou zeleninu. Přidejte uvařené těstoviny, řecký jogurt (na 1 porci určitě jeden kelímek, případně můžete přidat třeba i vejce natvrdo, tuňáka...), koření a stačí vše smíchat.
2. SVĚŽÍ TABBOULEH
čas přípravy: 15 minut
budete potřebovat:
- bulgur
- rajčata
- šťáva z 1 citrónu
- okurka
- olivy
- sušená rajčata
- máta
- bazalka
- olivový olej
- balkánsky sýr
- sůl, pepř
Podrobný recept i s gramážemi najdete zde. :)
3. SALÁT S MELOUNEM
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- meloun (vodní, žlutý...)
- kozí sýr (můžete nahradit třeba fetou, mozzarellou, balkánem)
- máta
- šťáva z limety
- celozrnná bagetka, žitný chlebík
Meloun nakrájejte na menší kousky, stejně tak i sýr.
Zasypte nahrubo nasekanou mátou a zakápněte šťávou z limety.
Podávejte s opečenou bagetkou/chlebíkem (klidně ještě pomažte třeba žervé).
4. VÝŽIVNÝ SENDVIČ
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- 2 plátky žitného chleba
- žervé light
- sýr (klidně plátkový eidam, gouda, mozzarella, nebo třeba vejce)
- salátová okurka
- salát
- avokádo (není nutné)
Oba plátky namažte žervé, dejte plátky sýra, okurky, avokáda, můžete přidat koření a je to.
5. KUSKUSOVÝ SALÁT S MOZZARELLOU
čas přípravy: 10 minut
budete potřebovat:
- (celozrnný) kuskus
- zeleninu
- mozzarellu (klidně light)
- lžíce olivového oleje
- pepř, sůl, další oblíbené koření
Kuskus stačí zalít horkou vodou v poměru (1:2) a zamíchat s olejem a kořením.
Přidejte zbytek pokrájené zeleniny. Já mám ráda polníček, okurku a rajčata.
Nakonec natrhejte mozzarellu a máte hotovo.
6. LEHKÁ CELOZRNNÁ TORTILLA
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- celozrnnou tortillu (seženete např. v Lidlu)
- tofu (můžete nahradit třeba tuňákem)
- sýr (výborný je cheddar, nebo gouda)
- zeleninu (salát rajčata)
- pepř, sůl
- hummus (nebo jinou pomazánku)
Stačí vše jednoduše do tortilly naskládat a složit.
Můžete jíst rovnou studené, nebo ještě nechat chvilku opéct na pánvi/v zapékači.
A jak na skládání se dozvíte tady:
7. TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- tuňáka ve vlastní šťávě
- žervé light
- pepř, sůl
- bylinky
- žitný chléb
- zelenina
Další rychlovka, ale nějak nám k létu (a hlavně k moři) patří.
Stačí všechno smíchat dohromady a pak už podávat s pečivem a zeleninou.
8. GNOCCHI S RAJČATOVOU OMÁČKOU A MOZZARELLOU
čas přípravy: 10 minut
budete potřebovat:
- balík italských gnocchi
- plechovka sekaných a loupaných rajčat
- 2 lžíce pesta
- mozzarella
- pepř, bazalka
Do vyšší pánve vsypte gnocchi, zalijte rajčaty, přidejte koření, pesto a nechte 3-5 minut "povařit".
Na talíři přidejte ještě natrhanou mozzarellu a čerstvou bazalku.
A jak ta příprava vypadá uvidíte tady.
9. ZMRZLINA
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- zmražené ovoce (banán je klasika, ale zkuste mango, nebo vaničku malin)
- půl vaničky tvarohu
Vše jednoduše rozmixujte a hotovo.
Pokud budete dělat z manga, zkuste přidat i lžíci kokosového mléka.
10. OVESNÁ KAŠE PŘES NOC
čas přípravy: 5 minut
budete potřebovat:
- ovesné vločky
- kefír
- ovoce
- ořechové máslo/ořechy/semínka
Ovesné vločky zalijte 2,5x větším množstvím kefíru a nechte ideálně přes noc nabobtnat na kuchyňské lince v chladu a temnu.
Podávejte s čerstvým ovocem a ořechovými másly.
A co si rádi dáváte vy? :)
A.
1 komentář
Podobně se stravuji i já, i když více ovoce a piva O:) Ale snažím se to nějak držet, není to tak slavný, jak to bylo, ale dá se to. :) Jinak skvělé tipy.
OdpovědětVymazatSomethingbykate