celozrnné hraběnčiny řezy
26. 8. 2019
Dětství.
To si vybavím, když peču (a pak taky jím) tenhle jablečný a skořicí provoněný koláč.
Kdo hádal hraběnčiny řezy, měl pravdu.
Co ho zkusit trochu zdravěji? Je za pár minut hotová a věřte mi, že jen tak někdo nepohrdne.
Na menší formu (20x20cm) budete potřebovat:
50 g řepkového oleje nebo použijte klasické máslo
1 žloutek
2 lžíce čekankového sirupu
3 lžíce mléka
200 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 jablka
1 lžička skořice
hrst pekanových/vlašských ořechů
250 g tvarohu
1 bílek
1 lžička čekankového sirupu
Troubu předehřejte na 175 °C.
V míse smíchejte olej, žloutek, mléko a sirup. Přisypte mouku a přášek do pečiva a vše pořádně promíchejte (kdyby se vám těsto špatně spojovalo, přidejte ještě trochu oleje).
Dvě třetiny dejte na dno pekáčku (vystlaného pečícím papírem).
Na tuto část dejte krém (smíchaný tvaroh s bílkem a čekankovým sirupem).
Jablka nastrouhejte, přimíchejte nasekané ořechy a skořici.
Jablka rovnoměrně rozetřete po krému a nakonec zasypte nadrobeným zbytkem těsta.
Vše pečte 35 minut.
Dobrou chuť #dobrotyodA
A. ❤️
To si vybavím, když peču (a pak taky jím) tenhle jablečný a skořicí provoněný koláč.
Kdo hádal hraběnčiny řezy, měl pravdu.
Co ho zkusit trochu zdravěji? Je za pár minut hotová a věřte mi, že jen tak někdo nepohrdne.
Na menší formu (20x20cm) budete potřebovat:
50 g řepkového oleje nebo použijte klasické máslo
1 žloutek
2 lžíce čekankového sirupu
3 lžíce mléka
200 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 jablka
1 lžička skořice
hrst pekanových/vlašských ořechů
250 g tvarohu
1 bílek
1 lžička čekankového sirupu
Troubu předehřejte na 175 °C.
V míse smíchejte olej, žloutek, mléko a sirup. Přisypte mouku a přášek do pečiva a vše pořádně promíchejte (kdyby se vám těsto špatně spojovalo, přidejte ještě trochu oleje).
Dvě třetiny dejte na dno pekáčku (vystlaného pečícím papírem).
Na tuto část dejte krém (smíchaný tvaroh s bílkem a čekankovým sirupem).
Jablka nastrouhejte, přimíchejte nasekané ořechy a skořici.
Jablka rovnoměrně rozetřete po krému a nakonec zasypte nadrobeným zbytkem těsta.
Vše pečte 35 minut.
Dobrou chuť #dobrotyodA
A. ❤️
14 komentářů
Mňam! Vypadají skvěle. :)
OdpovědětVymazatGrünHauz
Š.
Ahojky, mám dotaz :) Při přípravě náplně se musí bílek nejdříve vyšlehat do tuha nebo se rovnou vmíchá do tvarohu a sladidla? Děkuji za odpověď :-))
OdpovědětVymazatNevyšlehávat, jinak bych to uvedla. :)
VymazatTěším se, až to vyzkouším. Lze místo řepkového oleje použít jiný olej?
OdpovědětVymazatAno, nějaký vhodný na teplenou úpravu, který máš doma - určitě ne panenský olivový. :D :) Ale doporučuju na teplenou úpravu používat řepkový - má nejlepší tepelnou stabilitu, vhodné složení mastných kyselin (MK) a vhodný poměr omega 3 a 6 MK. :)
VymazatDobrý den, mohu použít místo mouky rozemleté ovesné vločky???
OdpovědětVymazatAno, určitě ano. :)
VymazatŠkoda, že je tam ten olej, pak má buchta hodně tuků:( a nehodí se k redukci váhy.
OdpovědětVymazatTéměř všichni mý klienti mají tento recept ve svých rámcových jídelníčcích pro redukci. :) Není důvod, aby se do redukce nehodil, záleží na zbytku jídelníčku. Pokud sníte 1-2 kousky, tka obsah tuku nevadí, celý ho samozřejmě konzumovat pro redukci nedoporučuji. :)
VymazatJá mám v redukci hodně omezene tuky a množství se mi opravdu do jídelníčku nehodí. Zkusila jsem nahradit jablecnym pyre a uvidím:)
VymazatPřed chvílí jsem kousek ochutnala a je to výborné! :D Prostě kde je skořice, to je boží! :)
OdpovědětVymazatDalší vyzkoušený koláč, a opět super! moc děkuji za Vas blog s recepty. ❤️
OdpovědětVymazatJe to VÝBORNÝ!! :)
OdpovědětVymazatÚžasný koláč, dělám ho moc ráda :)
OdpovědětVymazat