Tramtadadáá. Konečně jsem přidala recept na domácí chleba bez kvásku. Jednou jsem dostala kvásek a chtěla upéct kváskový, ale když jsem kvásek otevřela, byl plesnivý...tak to mi nevyšlo. :D
Pečení chleba jsem tedy odložila a asi před rokem vymyslela tenhle recept. S droždím, které se dá sehnat jednodušeji než kvásek, takže si ho doma může udělat každý.

Na jeden bochník:
400 g celozrnné mouky (já měla doma zbytek žitné (150 g) a celozrnné špaldové (350 g))
100 g hladké mouky
400 ml teplé vody
1 rovná lžička soli
2 hrst slunečnicových semínek
1 hrst dýňových semínek
5 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky droždí

Do mísy dejte veškeré ingredience a nechte v robotu 10 minut pomalu hníst (nebo ručně).
Připravte si nádobu na pečení - já mám formu na banánový chlebíček - tu vymažte trochou oleje. Těsto do ní vyklopte, přikryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout v teple.
Předehřjte si troubu na 180 °C.
Vrch chleba můžete ještě posypat semínky a zakápněte opět trochou olejem.
Dejte péct na 45 minut.
Po vytažení nechte vychladnout pod navlhčenou utěrkou (jednoduše ji postříkejte rozprašovačem), díky tomu chleba neztvrdne.
Chléb pak můžete mít v mrazáku, ale vydrží zhruba 5 dní i jen dobře zabalený v utěrce.

Dobrou chuť.
A. ❤️

24 komentářů

  1. Upečeno, zase luxus. Už jsem upekla spoustu "chlebíků", ale tento rozhodně řadím na první místo. Nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Ty jo, tos mě vážně hodně potěšila. Děkuju! :)

      Vymazat
  2. Mňam, rozhodně vyzkouším, recept vypadá hodně dobře, takže v lednu určitě vyzkouším a dám vědět ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chléb je úžasný. Jednoduchý a moc dobrý! Moje robátka snědla půlku na posezení ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nejjednodušší a zároveň nejlepší chleba. ����

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, pekla jsem už dvakrát a je skvělý, díky ������

    OdpovědětVymazat
  6. Jeden z mála který je opravdu moc dobrý.Jiný už zkoušet nebudu dikes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, jsem opravdu ráda, že chutná a povedl se! :)

      Vymazat
  7. Hledala jsem recept na jednoduchý a rychlý chléb a jsem moc ráda za to, že jsem narazila na váš!! Semínka jsem nahradila rozdrcenými vlašskými ořechy a chléb posypala chia semínky a upekla jej v zapékací míse vystlané pečícím papírem. A je luxusní!!! Díky moc :))

    OdpovědětVymazat
  8. Včera jsem ho upekla a dneska k snídani byl skvělý! Nejlepší chléb co jsem kdy měla! :D

    OdpovědětVymazat
  9. chci se zeptat. muzu misto bile mouky pouzit protein?? hledam recept na chlebik s vysokym obsahem proteinu tak bych nahradila mouku jim. diky za odpoved

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den. Chléb se mi moc líbí, chtěla bych ho upéct, ale chtěla bych se zeptat. Když použiji čerstvé droždí, musím udělat kvásek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já smíchala vše dohromady i s čerstvým droždím, dala kynout na topení a za půl hodiny krásný vykynutý chléb, bez problémů a upečený krásně nadýchaný, mouka špalda 200g a žitná 200g, 100 g hladká... a když jsme si přečetli o špaldové mouce, tak nikdy jiný nebudeme jíst. El

      Vymazat
  11. Teda,opravdu nad mé očekávání. Je skvělý chuťově i strukturově. Je vláčný,přidala jsem ještě kmín. Asi bych ho snědla celý na posezení 😁🍞

    OdpovědětVymazat
  12. Perfektní,rychlý zdravý, klidně i bez semínek. 5 dní nevydrží, sníme ho max. za 2 dny :-)
    Moc děkuji za Váš recept a nějaký na grahamové housky náhodou nemáte?
    E.Z

    OdpovědětVymazat
  13. Prosím těch 100g hladké je pšeničná? A když tam hladkou vůbec nedám a udělám všechno z žitné celozrnné? Bude to o.k.? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrea Mokrejšová10. června 2024 v 17:35

      Dobrý den, Lenko,
      ano, jedná se o pšeničnou mouku a můžete použít pouze žitnou, ale chléb bude nejspíše více "spláclý". :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení a Váš komentář!

Contact

© Andrea Mokrejšová