11 snadných a vyvážených receptů "co dům dal"
22. 3. 2020Abyste nákup zvládli chytře doporučuji si předtím:
- naplánovat jídelníček na pár dní dopředu
- jít se seznamem, co budete potřebovat
- nenakupovat ve zbytečně velkém množství
- nenakupovat mnoho potravin, které podlehnou rychlé zkáze
A protože inspirace není nikdy dost připravila jsem 11 tipů/snadných receptů na jídla, která můžete uvařit ze surovin, které budete mít zrovna po ruce a zároveň:
- budou jídla nutričně vyvážená a zdravá
- eliminujete plýtvání
- pochutnáte si
1. Opečený chléb s pomazánkou
Budete potřebovat:chléb
libovolnou pomazánku
Chleba už pomalu začíná tvrdnout? Přišel čas dát ho na pár minut do trouby, ideálně ho předtím pokapat pár kapkami olivového oleje nebo másla a nechat prohřát.
Nakonec na něj přidat pomazánku z toho, co máte zrovna doma - já miluju úplně obyčejnou vajíčkovou (žervé + tvaroh + vajíčka), pomazánku z pečených rajčat a paprik nebo jen obyčejnou tvarohovou pomazánku s ředkvičkami.
Další tipy na pomazánky najdete tady.
2. Jáhlová kaše nejen nasladko
Budete potřebovat:1 díl jáhlů
3 díly vody nebo vývaru
Sladkou jáhlovou kaši nejspíš znáte, ale jáhly jsou i super příloha. Stačí je uvařit ve vodě nebo ještě lépe ve vývaru (či jen s vodou a zeleninou zároveň).
Pak je můžete podávat s opečenou zeleninou a feta sýrem, ale rozumět si bude i s jiným sýrem, volským okem, kouskem ryby a dalším.
3. Ovesnito - rizoto z ovesných vloček
Budete potřebovat:1 díl ovesných vloček
5 dílů vody nebo vývaru
lahůdkové droždí nebo parmezán (na 50 g vloček dávám zhruba 1,5 lžíce)
Ovesné vločky jednoduše uvařte ve vodě a až začnou houstnout přimíchejte lahůdkové droždí nebo parmezán.
Výborně se hodí k fazolovým luskům a sušeným rajčatům. Vše podávejte ještě posypané sýrem, tofu nebo jinou bílkovinovou potravinou.
4. Zapečená tortilla
Budete potřebovat:celozrnné tortilly
sýr
hummus/protlak/rostlinnou pomazánku
tofu/vejce (volské oko nebo míchaná vejce)/tuňák
rajčata, kukuřice, salát, olivy apod.
Tortillu jednoduše v jedné polovině potřete, naskládejte na ni vše, co máte rádi, posypte kořením a dejte zapéct do opékače nebo nasucho na pánvi.
5. Plněné papriky
Budete potřebovat:papriky
náplň - tady je to hodně na vás. Já tentokrát zvolila: tofu, cibuli, cuketu a vejce. Tofu by však šlo skvěle vyměnit třeba za tuňáka.
pečené brambory
Papriku si očistěte. Na pánvi osmahněte cibuli s cuketou. Zatím dejte péct brambory. Papriku naplňte směsí - osmahnutou cuketu a cibuli smíchejte s tofu, zamíchejte s vejcem a kořením. Dejte dopéct k bramborám.
Nebo zkuste tento recept.
6. Frittata
Budete potřebovat:1 cibule
4 vejce
1 stroužek česneku
50 ml mléka
lžička másla
1 lžíce parmezánu
bylinky (bazalka, petržel..)
Na pánvi rozehřejte trochu másla nebo oleje, osmahněte cibulku a na krátkou chvilku přihoďte i česnek. V misce smíchejte vejce s mlékem a parmezánem. Směs nalijte do pánvičky a přihoďte i bylinky, nechte opékat, dokud se nezačnou tvořit bubliny jako na omeletě. V tu chvíli přesuňte pánev (s rukojetí, která vydrží teplo) do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte péct asi 2 minuty. Pokud milujete sýr, ještě teď přihoďte další (třeba goudu nebo strouhanou mozzarellu) a nechte ještě asi 5 minut péct. Podávejte s chlebem
7. Pečená zelenina, brambory a dip z řeckého jogurtu
Budete potřebovat:zeleninu (čerstvou nebo mraženou)
brambory
řecký jogurt
bylinky (a česnek)
Zeleninu jednoduše nakrájejte, stejně tak i brambory a promíchejte s troškou řepkového oleje a kořením. Vše dejte péct do trouby (cca 160 °C na 20 minut - záleží na velikosti kusů zeleniny, brambor a samozřejmě troubě).
Zatím si připravte dip - do řeckého jogurtu přidejte bylinky a trošku soli, případně přidejte prolisovaný česnek.
8. Polévka "co dům dal"
Budete potřebovat:odkrojky zeleniny (slupka z mrkve, nať z mrkve, oloupaná cibule, odkrojky z brokolice...)
a nejlépe i kousky zeleniny
nudličky/brambory/vločky/kroupy/bulgur/těstoviny...
vejce
bobkový list, celý pepř, sůl
Zeleninu dejte jednoduše vařit na mírný plamen na alespoň 2 hodiny s kořením. Pokud už máte pocit, že je vývar dostatečně silný, vyndejte odkorjky zeleniny. Přidejte brambory nebo jinou přílohu a nechte povařit do změknutí. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce a můžete podávat.
Další polévky najdete tady.
9. Hrc frc hrnec a je to
Moje absolutně nejčastější jídla. Je to prostě všechno se vším, ale vždy nechybí tyto složky:- příloha: nejčastěji celozrnný kuskus, bulgur, pohanka, celozrnné těstoviny, quinoa, kamut...
- bílkovina: nejčastěji tofu, kozí sýr, feta sýr, halloumi, vejce, tuňák
- zelenina
- vše s kapkou tuku: nejčastěji řepkový olej do teplé, olivový a dýňový do studené
Konkrétní příklady najdete tady. :)
10. Těstovinový salát
Klasika všech klasik.Budete potřebovat:
celozrnné/žitné těstoviny
zeleninu
hummus/řecký jogurt
vajíčka/tofu/sýr/kuřecí maso...
Těstoviny uvařte v osolené vodě.
Nakrájejte zeleninu, připravte i přílohu (maso osmahněte, vejce uvařte). Nakonec vše smíchejte dohromady a dochuťte pepřem a solí.
11. Smaženky
Budete potřebovat:chléb
vejce
Opět klidně starší chléb stačí obalit v rozšlehaném vajíčku s kořením a pomalu opékat na pánvičce.
Podávejte se zeleninou (výborné je to s grilovanou například mrkví, celerem, cuketou, lilkem nebo třeba cherry rajčaty.
Díky, že jste dočetli až sem. Už pro vás připravuju i zdravé a sladké recepty.
A pokud ještě nemáte odcvičeno, tak dneska vyšlo nové video "Cvičte doma s FITFAB Strong.
Díky za přečtení.
A. ❤️
6 komentářů
Aký výborný článok! To "ovesnito" vyzerá zaujímavo, ešte som ovsené vločky nikdy na slano nejedla.
OdpovědětVymazatČo považujem v súčasnej situácii za výhodu je to, že si môžem v kľude doma variť, nemusím krabičkovať a môžem skúšať rôzne jedlá. Keďže mám však histaminovú intoleranciu, je to momentálne celkom sranda. Na nákup chodíme raz týždenne a "hrc frc hrnec" (:D) je u mňa takmer na každodennej báze.
No, to věřím, že musí být kouzlení v aktuální situaci. Přeju, ať to jde. :) A hrc frc hrnce vládnou mému jídelníčku. :D :D
Vymazatskvělý tipy, ukládám na pozděj :))
OdpovědětVymazatSarushef blog
Moc děkuju za skvělou inspiraci! :-) Ovesnito zkusím dnes k večeři, zbylo mi nějaké tofu, tak ho aspoň zužitkuju.
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat. :)
VymazatSkvelo spravený príspevok! Takéto recepty sa vždy veľmi hodia. Neznášam vyhadzovanie potravín a preto sa snažím dopredu plánovať.
OdpovědětVymazatxxx Alexandra z MS ALWAYS LATE