celozrnný chléb bez droždí a kvasku
6. 4. 2020Můj snadný celozrnný chléb bez kvasu pouze s droždím už možná znáte. Je výborný a doporučuji ho zkusit, nicméně teď je to s droždím trochu složitější. Když jsem viděla recept u Kačí z blogu milluji.cz, hned jsem ho musela zkusit. Je totiž bez kvasu i droždí! Jen s jedlou sodou.
Recept jsem si trochu upravila, ale jinak vychází podle Kačí, abych si nepřisuzovala zásluhy.
Na 1 bochník budete potřebovat:
- 500 g mouky - možnosti jsou buď 150 g hladké + 350 g celozrnné nebo klidně 500 g celozrnné, i tak je výborný!
- 1 lžička soli
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 2 polévkové lžíce čekankového sirupu
- 450 g podmáslí (ano gramů)
- 2 hrsti lískových ořechů, hrst rozmarýnu (vůbec je tam dávat nemusíte)
Troubu dejte předehřát na 200 °C a na dno dejte pekáč s vodou.
Do hnětací mísy dejte mouky, sůl a jedlou sodu. Vše promíchejte a přidejte i zbytek surovin.
Nechte hnětat 10 minut v robotu (nebo ručně, to možná trochu déle).
Těsto vyklopte na vál a ještě ho malinko zpracujte rukama. těsto by mělo být celistvé, pružné. Němělo by se vám lepit na prstech.
Z těsta vytvarujte bochník a dejte ho na plech s pečícím papírem, ještě ho na vrchu můžete naříznout.
Rovnou ho šoupněte do trouby na 40 minut. Pak jej nechte vychladnout a dobrou chuť.
Pokud budete recept zkoušet, dejte mi vědět, jak se vám povedl. :) #dobrotyodA
A. ❤️
7 komentářů
Chuťově skvělý, pekla jsem ho ve formě, a povedl se. dobrotyodA mám moc ráda, často podle Andrejky vařím a peču a vždy super. Zuzka
OdpovědětVymazatZuzi, moc a moc děkuji za zprávu! :)
VymazatŠel by udělat i z žitné mouky?
OdpovědětVymazatUrčitě ano. :)
VymazatPůjdou z toho i bagetky? :) Na jednohubky?
OdpovědětVymazatAsi ano, ale nebude to typická bagetka. Myslím si však, že by to mohlo být velmi dobré a trochu netradiční! :)
VymazatSkvělý recept, právě si na něm pochutnávám. Andrejko myslíte, že by šel udělat i v bezlepkové verzi? S pohankovou hladkou moukou?? Moc děkuji, Míša
OdpovědětVymazat