Porovnávala jsem "jídelníčky na míru"
9. 1. 2022Jídelníčky na míru jsou velkým tématem. Jak poznat ty dobré a ty špatné? Pro FitNut akademii jsem posuzovala 6 jídelníčků a jejich adekvátnost. V tomto článku bych vám chtěla představit několik bodů z mého celého podrobného článku - zde na něj najdete odkaz.
Celé porovnání a článek jsem tvořila velkou část celého roku 2021. O komentáře k pár vybraným jídelníčkům jsem požádala také Karolínu Four, kluky z Institutu Moderní výživy a Fitclan.
Co si o vás musí tvůrce jídelníčku zjistit, než začne?
- obecné základní informace jako je věk a výška
- vaše motivace a cíl spolupráce
- informace o zdravotním stavu
- míry/záznam z InBody
- detailní zápis jídelníčku (ideální doba pro představu je zápis z 3-5 dní)
- pocity psychické i fyzické spjaté s jídlem
- časové souvislosti (budíček, kdy jíte v kontextu dalších denních aktivit, večerka)
- pohybová a sportovní aktivita
Po takovém to úvodu, který je možné zvládnout např. formou zápisu a tvůrce jídelníčku by o si o vás tedy dokáže udělat základní přehled by měla následovat osobní/online konzultace, kde bude pokračovat další rozhovor. Měly by padnout další otázky na:
- zdravotní stav (u žen včetně gynekologické anamnézy)
- váš přístup ke stravě, strava v minulosti, snahy o úpravy a dodržování diet
- vývoj hmotnosti - důležité body
- pohybová a sportovní aktivita v minulosti a teď
A otázky na samotný jídelníček:
- jakou preferujete frekvenci jídel
- jak jste schopni se stravovat např. v práci (chodíte na směny, máte možnost společného stravování na obědy, připravujete si krabičky...)
- oblíbené a neoblíbené potraviny (konkrétní otázky, co jíte a nejíte, aby to vše mohlo být v jídelníčku)
- pitný režim (voda, čaje, sladké nápoje, káva, alkohol)
ŽÁDNÝ Z OSLOVENÝCH TVŮRCŮ SI NEZJISTIL DOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍ INFORMACÍrozhodne ne tak, aby mohl sestavit kvalitní jídelníček a tím spíše jídelníček na míru.
Na co se nás vyptali a na co ne, zjistíte v článku na webu FitNut akademie.
Největší prohřešky v jídelníčcích?Nejhorší je, že se tyto chyby opakovaly ve vícero jídelníčcích:
- seznam zakázaných potravin
- doporučování doplňků stravy (velmi často i se slevovým kódem)
- doporučení konzumace zeleniny pouze v syrovém stavu
- snídat nejpozději do 30 minut po probuzení
- neflexibilnost jídelníčku (nikdo se nás neptal na frekvenci jídel za den, jak to chceme my)
- striktní dodržování plánu na 100 % (a nemožnost žádat úpravu, když ho nedodržujeme na 100 % - což by ani nemělo být cílem kvalitního stravovacího plánu)
- ukazování matematiky klientům (výpočty bazálního metabolismu, ukazování kalorických hodnot jednotlivých jídel)
- doporučení kontrolovat si jídelníček zápisem do kalorických tabulek (Proč? Proč bychom tohle měli dělat my? Vždyť proto jsme si koupili jídelníček, abychom nic takového dělat nemuseli.)
- doporučení na odkyselení organismu
- neochota a úplné utnutí komunikace, když jsme chtěli upravit jídelníček, protože nám nevyhovoval
- velké množství překlepů a gramatických chyb (ano, stane se, ale tolik?)
Co ještě mi vadilo:- nelogičnost jídel (někdy snídaně obsahovala všechny makroživiny, někdy chyběli bílkoviny, někdy sacharidy... z takového jídelníčku nezjistím, jak se mám stravovat po skončení jídelníčku)
- přesné předpisy jídel (nemožnost sestavit si libovolný pokrm dle jídelníčku) - neflexibilnost
- nulový zisk informací, jak se stravovat v budoucnu bez jídelníčku (viz první odrážka)
Jak vypadali jednotlivé jídelníčky včetně mých odborných komentářů, najdete v článku na webu FitNut akademie.
Co si z toho vzít?- zjistěte si od koho jídelníček získáváte (znejte jeho přístup, přečtěte si reference...)
- zeptejte se, jak jídelníček a celá spolupráce zhruba vypadá (pokud to nemá uvedeno na webu)
- myslete na výše vypsané otázky, na které by se vás lidé měli ptát
- součástí jídelníčku by měla být následná pravidelná komunikace a možnost úprav jídelníčku
- myslete na to jako na investici (jídelníček za 800,- nebo 2.000,- je sice možná dostupnější, ale ty peníze budou s větší pravděpodobností úplně vyhozené)
Ještě jednou vás odkážu na celý článek, který jsem pro FitNut akademii sepsala, zjistíte tam přímé ukázky, jak jídelníčky vypadaly a vypadat by neměly. Plus najdete i další komentáře od výše zmíněných odborníků.
Buďte opatrní při investování vašich peněz a zdraví, svěřte se lidem, kterým důvěřujete. :)
Díky za přečtení.
A.
- seznam zakázaných potravin
- doporučování doplňků stravy (velmi často i se slevovým kódem)
- doporučení konzumace zeleniny pouze v syrovém stavu
- snídat nejpozději do 30 minut po probuzení
- neflexibilnost jídelníčku (nikdo se nás neptal na frekvenci jídel za den, jak to chceme my)
- striktní dodržování plánu na 100 % (a nemožnost žádat úpravu, když ho nedodržujeme na 100 % - což by ani nemělo být cílem kvalitního stravovacího plánu)
- ukazování matematiky klientům (výpočty bazálního metabolismu, ukazování kalorických hodnot jednotlivých jídel)
- doporučení kontrolovat si jídelníček zápisem do kalorických tabulek (Proč? Proč bychom tohle měli dělat my? Vždyť proto jsme si koupili jídelníček, abychom nic takového dělat nemuseli.)
- doporučení na odkyselení organismu
- neochota a úplné utnutí komunikace, když jsme chtěli upravit jídelníček, protože nám nevyhovoval
- velké množství překlepů a gramatických chyb (ano, stane se, ale tolik?)
Co ještě mi vadilo:
- nelogičnost jídel (někdy snídaně obsahovala všechny makroživiny, někdy chyběli bílkoviny, někdy sacharidy... z takového jídelníčku nezjistím, jak se mám stravovat po skončení jídelníčku)
- přesné předpisy jídel (nemožnost sestavit si libovolný pokrm dle jídelníčku) - neflexibilnost
- nulový zisk informací, jak se stravovat v budoucnu bez jídelníčku (viz první odrážka)
Jak vypadali jednotlivé jídelníčky včetně mých odborných komentářů, najdete v článku na webu FitNut akademie.
Co si z toho vzít?
- zjistěte si od koho jídelníček získáváte (znejte jeho přístup, přečtěte si reference...)
- zeptejte se, jak jídelníček a celá spolupráce zhruba vypadá (pokud to nemá uvedeno na webu)
- myslete na výše vypsané otázky, na které by se vás lidé měli ptát
- součástí jídelníčku by měla být následná pravidelná komunikace a možnost úprav jídelníčku
- myslete na to jako na investici (jídelníček za 800,- nebo 2.000,- je sice možná dostupnější, ale ty peníze budou s větší pravděpodobností úplně vyhozené)
Ještě jednou vás odkážu na celý článek, který jsem pro FitNut akademii sepsala, zjistíte tam přímé ukázky, jak jídelníčky vypadaly a vypadat by neměly. Plus najdete i další komentáře od výše zmíněných odborníků.
Buďte opatrní při investování vašich peněz a zdraví, svěřte se lidem, kterým důvěřujete. :)
Díky za přečtení.
Děkuji za přečtení a Váš komentář!