motance se skořicí a kardamomem | s celozrnnou moukou a ŠUFAN máslem
28. 1. 2023Na 12 motanců:
- 260 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 85 g změklého másla
- 350 g hladké mouky
- 150 g celozrnné ječné mouky
- 70 g cukru
- 1 lžička kardamomu (nemusí být, je na provonění)
- 120 g másla (já často část nahradím mandlovým máslem od Šufan, má to pak velmi příjemnou chuť a o něco lepší složení mastných kyselin)
- 115 g cukru (pokud chcete, část nahraďte čekankovým sirupem, ale určitě ne více, než polovinu)
- 15 g skořice
- 15 g kardamomu
Po vykynutí, dejte těsto na pomoučený vál a propracujte v rukách. Vyválejte v obdélník a celé potřete náplní. Těsto přeložte na třetiny a lehce opět vyválejte. Motání vám radši ukáže skrze YouTube od 3:11, asi bych to nedokázala vysvětlit. 😂 Návodů a způsobů, jak je zabalit najdete ale nespočet.
Až budete mít zamotáno, dejte je na plech a nechte asi 30 minut kynout pod utěrkou. Zatím si rozehřejte troubu na 190 °C, po půl hodině motance potřete vajíčkem a dejte péct na 15 minut. Po vytažení je potřete javorovým sirupem, rozpuštěným medem (případně i čekankovým sirupem) a posypte nadrcenými pistácemie.
Já je podávám vždy s kefírovým/acidofilním mlékem a jsou tak super na snídani i svačinu. :)
Děkuji za přečtení a Váš komentář!